18 tips voor een ‘wespenvrije’ picknick

Wist je dat er niets zo vervelend is tijdens een gezellige picknick als een horde wespen die jouw lekkere hapjes belagen? Gelukkig zijn er verschillende slimme trucs die je kunt toepassen om jouw picknick ‘wespenvrij’ te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen zoete etenswaren open en bloot liggen, want wespen zijn dol op suiker. Kies ook voor afgesloten bekers en bakjes, zodat ze niet zomaar in je drinken of salade kunnen kruipen. Daarnaast kan het helpen om een paar schijfjes citroen of kruidnagel op tafel te leggen, hier houden wespen niet van. Met deze handige tips geniet je ongestoord van een zomerse picknick in de natuur.

1. Kies de juiste locatie

Kies voor een picknickplek die niet te dicht bij wespennesten is gelegen. Vermijd plekken met veel bloeiende planten en vermijd afvalbakken waar wespen op af komen.

2. Plan je picknick tijdens de juiste tijdstippen

Organiseer je picknick bij voorkeur vroeg in de ochtend of later op de avond wanneer wespen minder actief zijn. Dit vermindert de kans op wespenoverlast.

3. Draag gepaste kleding

Draag tijdens je picknick kleding die je armen en benen bedekt om wespensteken te voorkomen. Vermijd losse kleding en felle kleuren die wespen aantrekken.

4. Vermijd felgekleurde picknickdekens

Kies voor een picknickdeken in neutrale kleuren in plaats van felgekleurde dekens. Dit helpt om wespen minder aangetrokken te voelen tot je picknickplek.

5. Gebruik natuurlijke wespenwerende middelen

Maak gebruik van natuurlijke wespenwerende middelen zoals citroen, kruidnagel of munt om wespen op afstand te houden. Deze geuren zijn vaak onaangenaam voor wespen.

6. Dek eten en drinken altijd af

Om wespen weg te houden tijdens je picknick is het belangrijk om al het eten en drinken altijd goed af te dekken. Wespen worden aangetrokken tot geuren van voedsel, dus zorg ervoor dat er geen open containers of schalen blijven liggen.

7. Verwijder zoetigheden en etensresten onmiddellijk

Direct na het eten is het slim om zoete etensresten en afval onmiddellijk op te ruimen. Wespen worden aangetrokken tot suikerhoudende voedingsmiddelen, dus houd je picknickplek schoon en opgeruimd om ze weg te houden.

8. Vermijd parfums en sterk geurende lotions

Let op welke geurtjes je draagt tijdens de picknick, want wespen worden ook aangetrokken tot sterke geuren. Vermijd parfums en sterk geurende lotions om de aandacht van wespen niet te trekken.

9. Plaats zelfgemaakte wespenvallen

Je kunt zelf eenvoudige wespenvallen maken om deze insecten weg te lokken van jouw picknickplek. Een mix van zoet sap of siroop in een potje met een kleine opening kan dienen als een effectieve val.

10. Rook wierook of citronellakaarsen

Wespen houden niet van sterke geuren zoals die van wierook of citronellakaarsen. Door deze brandende producten bij je picknickplek te plaatsen, kun je wespen op afstand houden en rustig van je maaltijd genieten.

11. Houd huisdieren op afstand

Als je huisdieren meeneemt naar een picknick, is het belangrijk om ze op afstand te houden van eten en drinken, zodat wespen niet aangetrokken worden.

12. Stil blijven en rustig bewegen

Als er wespen in de buurt zijn, is het belangrijk om rustig te blijven en langzame, soepele bewegingen te maken. Plotselinge bewegingen kunnen wespen agressief maken.

13. Gebruik een ventilator voor een windbarrière

Een handige tip is om een ventilator mee te nemen naar je picknick. Door de wind die de ventilator creëert, creëer je een barrière tegen wespen die niet van winderige omgevingen houden.

14. Breng een noodset mee voor wespensteken

Het is verstandig om altijd een noodset voor wespensteken bij je te hebben tijdens een picknick. Zo ben je voorbereid in geval van een wespensteek.

15. Controleer speelgoed en accessoires op verstekelingen

Voor een ‘wespenvrije’ picknick is het belangrijk om speelgoed en accessoires te controleren voordat je ze gebruikt. Wespen kunnen zich verstoppen in openingen of holtes, dus wees voorzichtig.

16. Laat geen zoete drankjes in open blikjes

Laat geen zoete drankjes onbeheerd in open blikjes achter tijdens je picknick, want wespen worden aangetrokken door zoetigheid en kunnen in de blikjes kruipen.

17. Overweeg de inzet van professionele wespenbestrijding vooraf

Als je weet dat er veel wespen in de omgeving zijn, overweeg dan om vooraf professionele wespenbestrijding in te schakelen om ongewenste gasten op je picknick te voorkomen.

18. Leer kinderen over wespen en wat te doen bij een ontmoeting

Belangrijk is om kinderen te leren over wespen en hoe ze zich moeten gedragen als ze een wesp tegenkomen, bijvoorbeeld door rustig te blijven en niet wild om zich heen te slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *