De belangrijke bijenplanten voor elke seizoen

Wist je dat je jouw tuin zo kunt inrichten dat je het hele jaar door bijen aantrekt en helpt? Seizoensgebonden bloemen en planten spelen hierbij een cruciale rol. In het voorjaar zijn krokussen, sneeuwklokjes en wilgen de favorieten van bijen. Voor de zomermaanden kunnen lavendel, klaprozen en zonnebloemen niet ontbreken in jouw bijvriendelijke tuin. In de herfst genieten bijen van asters, sedums en herfstasters, terwijl winterakonieten en winterviolen de bloeiende vrienden van bijen zijn tijdens de koudere maanden. Met deze belangrijke bijenplanten in elke seizoen, zorg je niet alleen voor een prachtige tuin, maar draag je ook bij aan het behoud van deze belangrijke bestuivers.

1. Kies de juiste planten voor bijen per seizoen

Als je een bijenvriendelijke tuin wilt creëren, is het belangrijk om planten te kiezen die in elk seizoen bloeien. Op die manier voorzie je bijen het hele jaar door van voedsel en nectar. Door verschillende soorten planten te selecteren, zorg je voor een gevarieerd dieet voor de bijen en help je hun voortbestaan te ondersteunen.

2. Voorjaarsbloeiers als start voor bijen

In het voorjaar zijn bijen op zoek naar voedsel na de lange wintermaanden. Voorjaarsbloeiers zoals krokussen, sneeuwklokjes en wilgenkatjes zijn de eerste bron van nectar en stuifmeel voor bijen. Door deze planten in je tuin te hebben, help je de bijen om hun populaties weer op te bouwen na de winter.

 • Krokussen
 • Sneeuwklokjes
 • Wilgenkatjes

3. Zomerse bloeiers die bijen aantrekken

In de zomer is er een overvloed aan bloemen die bijen aantrekken. Planten zoals lavendel, kattenkruid, bijenbalsem en zonnebloemen zijn favoriet bij bijen tijdens de warmere maanden. Deze bloeiers voorzien bijen van voedsel en dragen bij aan de bestuiving van planten in je tuin.

 • Lavendel
 • Kattenkruid
 • Bijenbalsem
 • Zonnebloemen

4. Welke planten in de herfst belangrijk zijn voor bijen

In de herfst hebben bijen nog steeds voedsel nodig om zich voor te bereiden op de winter. Planten zoals asters, herfstaster, sedum en herfstkrokus zijn goede opties om bijen te ondersteunen in het najaar. Deze planten voorzien bijen van de nodige energie voordat de koudere maanden aanbreken.

 • Asters
 • Herfstaster
 • Sedum
 • Herfstkrokus

5. Struiken en bomen, de vaste waarden voor bijen

Struiken en bomen zijn essentieel voor bijen, omdat ze een constante bron van voedsel en beschutting bieden. Denk aan planten zoals de kornoelje, braamstruik en wilg, die geliefd zijn bij bijen vanwege hun bloemen en stuifmeel.

6. Meerjarige planten als duurzame keuze

Meerjarige planten zijn een duurzame keuze voor bijen, omdat ze jaar na jaar bloeien en weinig onderhoud vergen. Denk aan planten zoals lavendel, salie en kattenkruid, die niet alleen bijen aantrekken, maar ook prachtig zijn in de tuin.

7. Eenjarige bloeiers voor een bijenvriendelijke tuin

Eenjarige bloeiers zijn perfect voor het toevoegen van kleur aan je tuin en het aantrekken van bijen gedurende het hele seizoen. Plant bijvoorbeeld zonnebloemen, klaprozen en cosmea, die gemakkelijk te zaaien zijn en snel bloeien.

8. Kruiden die bijen lokken en nuttig zijn voor ons

Kruiden zijn niet alleen nuttig in de keuken, maar ook voor bijen. Plant kruiden zoals tijm, rozemarijn en munt om bijen aan te trekken met hun geurige bloemen en om zelf te genieten van verse kruiden uit eigen tuin.

9. Wilde bloemen en inheemse plantensoorten behouden

Het behouden van wilde bloemen en inheemse plantensoorten is van groot belang voor bijen, omdat ze hier van oudsher op zijn afgestemd. Denk aan soorten zoals klaproos, wilde marjolein en korenbloem, die inheems zijn en een waardevolle voedselbron vormen voor bijen.

10. Bloembollen en knollen planten voor bijen

Wil je bijen aantrekken in je tuin? Plant dan bloembollen en knollen die geliefd zijn bij deze harde werkers. Denk aan krokussen, sneeuwklokjes en alliums.

11. Klimplanten die als bijenmagneten werken

Klimplanten zijn niet alleen prachtig om te zien, maar dienen ook als bijenmagneten. Kies voor klimop, kamperfoelie of wilde wingerd en creëer een waar paradijs voor bijen.

12. Grassen en bodembedekkers voor een bij-vriendelijk landschap

Grassen en bodembedekkers zijn essentieel voor een bij-vriendelijk landschap. Denk aan zwenkgras, veldbeemdgras of sedum als mooie en nuttige toevoeging voor bijen.

13. Moestuinplanten die nuttig zijn voor bijen en bestuiving

In je moestuin kun je ook planten kiezen die nuttig zijn voor bijen en bestuiving. Denk aan kruiden zoals tijm, lavendel en salie, maar ook aan bloeiende groenten zoals courgette en pompoen.

14. Bloesemkalender: wanneer bloeit wat voor bijen

Het is handig om een bloesemkalender bij te houden, zodat je weet wanneer welke planten bloeien en wanneer bijen voedsel nodig hebben. Zo kun je het hele jaar door zorgen voor een constante bron van nectar en stuifmeel voor de bijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *