20 beste planten om hommels aan te trekken

Wist je dat hommels dol zijn op bepaalde planten in je tuin? Als je graag meer hommels wilt aantrekken om je tuin te helpen bloeien, dan zijn er een aantal planten die je zeker in overweging moet nemen. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, kattenkruid, klokjesbloem en korenbloem. Deze kleurrijke planten zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een ware hommel-magneet. Zorg ervoor dat je tuin een waar paradijs wordt voor deze harde werkers door deze planten een plekje te geven. Voor je het weet zoemen de hommels vrolijk rond en geniet jij van een prachtig bloeiende tuin.

1. Kies de juiste bloemen

Als je hommels wilt aantrekken, is het belangrijk om de juiste bloemen te kiezen. Kies bloemen met een hoge nectar- en stuifmeelproductie, zoals klaprozen, korenbloemen en kattenkruid. Deze bloemen zijn aantrekkelijk voor hommels vanwege hun overvloedige voedselbronnen.

2. Belang van inheemse plantensoorten

Door inheemse plantensoorten in je tuin te planten, creëer je een natuurlijke omgeving die hommels aantrekt. Deze planten zijn aangepast aan het lokale klimaat en trekken specifieke hommelsoorten aan die van nature in jouw omgeving voorkomen. Kies daarom voor inheemse bloemen en planten om hommels te helpen gedijen.

3. Top favorieten: Lavendel en salie

  • Lavendel en salie behoren tot de favoriete planten van hommels vanwege hun overvloedige nectarproductie en heerlijke geur.
  • De paarse bloemen van lavendel en de blauwe bloemen van salie zijn aantrekkelijk voor hommels en voegen ook nog eens een prachtige uitstraling toe aan je tuin.
  • Zorg ervoor dat je deze planten op een zonnige plek plant en geniet van het zoemen van hommels die op deze prachtige bloemen afkomen.

4. Klokjes en zonnehoeden: variëteiten voor elk seizoen

Klokjes en zonnehoeden zijn prachtige bloemen die hommels aantrekken en in verschillende seizoenen bloeien. Door een mix van bloemen te planten die op verschillende tijdstippen bloeien, voorzie je hommels het hele jaar door van voedsel.

5. Kruiden die werken: Tijm en rozemarijn

Tijm en rozemarijn zijn niet alleen heerlijke kruiden voor in de keuken, maar ook aantrekkelijke planten voor hommels. Deze kruiden bloeien met prachtige bloemen die hommels aantrekken. Plant ze in potten of in de tuin en geniet van zowel de smaak als het zoemen van hommels in je tuin.

6. Struiken en bomen: Meer dan alleen bloemen

Naast bloemen kunnen ook struiken en bomen een belangrijke rol spelen bij het aantrekken van hommels. Struiken zoals vlinderstruik, kornoelje en hortensia bieden niet alleen nectar, maar ook beschutting en nestgelegenheid voor hommels.

7. Fruit & groenten die bijdragen

Naast bloeiende planten zijn er ook vele fruit- en groentesoorten die hommels aantrekken. Denk aan aardbeien, frambozen, courgettes en pompoenen. Hommels zijn dol op de bloemen van deze planten en zullen graag langskomen in jouw tuin.

8. Het nut van eenjarige vs. vaste planten

Zowel eenjarige als vaste planten hebben hun voordelen als het gaat om hommels aantrekken. Eenjarige planten bloeien vaak langer en trekken veel hommels aan, terwijl vaste planten zorgen voor een stabiele voedselbron en nestgelegenheid.

9. Hommelmagneten: Vlijtige liesjes en petunia’s

Wil je zeker zijn van hommels in je tuin? Dan zijn vlijtige liesjes en petunia’s echte hommelmagneten. Deze planten hebben aantrekkelijke bloemen en trekken veel hommelsoorten aan door hun overvloedige nectar.

10. Combineer kleuren en vormen

Om hommels extra te lokken, kan je planten combineren die verschillende kleuren en vormen hebben. Hommels zijn vooral aangetrokken tot heldere kleuren zoals paars, blauw en geel. Door variatie in vormen aan te bieden, zorg je voor een divers hommelpubliek in je tuin.

11. Bloei van lente tot herfst

Zorg ervoor dat je tuin het hele seizoen door bloemen heeft die hommels aantrekken. Kies planten die op verschillende momenten in bloei staan, van de vroege lente tot de late herfst. Zo voorzie je hommels van voedsel gedurende het hele groeiseizoen.

12. Hommelvriendelijk tuinontwerp

Een hommelvriendelijk tuinontwerp omvat niet alleen bloemen, maar ook schuilplaatsen en nestgelegenheden. Creëer diverse microhabitats met bosjes, struiken en bloembedden waar hommels zich thuis voelen. Een gevarieerde tuin trekt verschillende soorten hommels aan.

  • Zorg voor planten op verschillende hoogtes voor verticale diversiteit.
  • Laat een deel van je tuin wild en onaangeroerd voor nestgelegenheid.

13. De rol van waterbronnen

Water is essentieel voor hommels, vooral op warme dagen. Plaats ondiepe bakjes met water in je tuin waar hommels kunnen drinken zonder verdrinkingsgevaar. Overweeg ook het aanleggen van een minivijver of een waterbron zoals een bubbelsteen.

14. Gebruik geen pesticiden: natuurlijke alternatieven

Vermijd het gebruik van pesticiden in je tuin, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor hommels en andere bestuivers. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals het planten van insectenwerende kruiden of het inzetten van nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes.

15. Bescherming bieden met nestgelegenheid

Geef hommels een veilige plek om hun nesten te bouwen door nestgelegenheden aan te bieden. Dit kunnen speciale hommelkasten zijn, maar ook ondiepe holtes in de grond of in stapels stenen. Zorg voor beschutting en rustige plekjes in je tuin waar hommels ongestoord kunnen leven en zich voortplanten.

16. Onderhoud van hommelvriendelijke planten

Zorg ervoor dat je regelmatig de hommelvriendelijke planten onderhoudt door verwelkte bloemen te verwijderen en de planten te bemesten indien nodig.

17. De beste plantkombinaties voor succes

Voor een succesvolle hommelvriendelijke tuin is het belangrijk om planten te combineren die elkaar aanvullen qua bloeitijd en voedingsbehoefte, zoals lavendel en salie.

18. Maak kennis met de verschillende hommelsoorten

Leer de verschillende hommelsoorten herkennen, zoals de aardhommel, steenhommel en boomhommel, zodat je hun voorkeuren en gedrag beter kunt begrijpen.

19. Bijdragen aan de biodiversiteit

Door het aanplanten van diverse planten en bloemen in je tuin draag je bij aan de biodiversiteit en help je niet alleen hommels, maar ook andere insecten en dieren.

20. Aansluiten bij lokale initiatieven voor hommelbescherming

Sluit je aan bij lokale initiatieven of organisaties die zich inzetten voor de bescherming van hommels en hun leefgebied, en draag zo bij aan het behoud van deze belangrijke bestuivers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *