15 fascinerende feiten over cicades

Wist je dat cicades de meest lawaaierige insecten ter wereld zijn? Elke zomer vult hun betoverende gezang de lucht, waardoor je je meteen in een tropisch paradijs waant. Maar wist je ook dat dit geluid niet wordt veroorzaakt door hun mond, maar door kleine organen aan de zijkant van hun lichaam? Deze organen, bekend als tymbals, produceren trillingen die resoneren in hun holle buik. Het gevolg? Een oh-zo-bekend, maar oh-zo-verrassend geluid dat ons elke zomer weer charmeert. Fascinerend, toch? Wel, als je meer wilt weten over deze buitengewone beestjes, ben je hier aan het juiste adres. Lees verder en ontdek nog meer fascinerende feiten over cicades.

1. Misverstanden over cicades rechtgezet

Er zijn veel misverstanden over cicades. Een veelvoorkomende misvatting is dat cicades dezelfde insecten zijn als sprinkhanen of krekels. In werkelijkheid behoren cicades tot een aparte groep insecten met hun eigen kenmerken. Een andere misvatting is dat cicades alleen in warme gebieden voorkomen. Hoewel ze vaak geassocieerd worden met tropische klimaten, komen cicades eigenlijk over de hele wereld voor, zelfs in koudere streken. Het is belangrijk om deze misverstanden recht te zetten om een beter begrip te krijgen van deze fascinerende wezens.

2. Hoe cicades zingen en waarom

Wist je dat het geluid dat cicades maken eigenlijk gezang is? Alleen mannelijke cicades kunnen zingen en ze doen dit om vrouwtjes aan te trekken. Ze produceren geluid door het vibreren van speciale organen aan de zijkant van hun lichaam, genaamd tymbalen. Elke soort cicade heeft zijn eigen unieke zang, die variëert in toonhoogte, ritme en duur. Het zingen van cicades is niet alleen een middel om partnerkeuze aan te moedigen, maar ook een manier om territorium af te bakenen en rivalen af te weren.

3. Het unieke leven onder de grond

De meeste mensen kennen cicades voornamelijk van hun luide gezang in bomen en struiken. Maar wist je dat cicades het grootste deel van hun leven onder de grond doorbrengen? Cicade nimfen, de jonge stadia van cicades, brengen jarenlang ondergronds door, waar ze zich voeden met plantenwortels. Pas wanneer ze volwassen zijn, graven ze zich een weg naar boven om te transformeren in de herkenbare volwassen cicades die we kennen. Dit unieke leven onder de grond is een van de vele mysterieuze aspecten van het gedrag van cicades.

4. De massale opkomst elke 13 of 17 jaar

Wat cicades echt fascinerend maakt, is hun vermogen om in enorme aantallen te verschijnen. Sommige soorten cicades hebben een levenscyclus van 13 of 17 jaar, waarin ze ondergronds leven als nimfen, en dan massaal tevoorschijn komen als volwassenen. Deze gebeurtenis staat bekend als een “uitbarsting” en kan leiden tot miljoenen cicades die in korte tijd verschijnen. Deze massale opkomst is een spectaculair natuurverschijnsel dat je eens in je leven gezien moet hebben.

5. Camouflage en andere verdedigingsmechanismen

Hoewel cicades meestal opvallende kleuren hebben, hebben ze ook verschillende verdedigingsmechanismen om zich te beschermen tegen roofdieren. Een van deze mechanismen is camouflage. Cicades hebben vaak een schutkleur die hen helpt op te gaan in hun omgeving, zoals groen voor cicades die in bomen leven of bruin voor cicades die in de grond leven. Daarnaast kunnen sommige cicades ook giftige chemicaliën afscheiden of snel wegvliegen om aan predatoren te ontsnappen. Deze verdedigingsmechanismen maken cicades tot taaie overlevenden in de insectenwereld.

6. Cicades en hun rol in het ecosysteem

Cicades spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze helpen bij het bestuiven van planten doordat ze stuifmeel verspreiden terwijl ze zich voeden. Dit draagt bij aan de voortplanting en diversiteit van plantensoorten.

7. Wat cicades eten

Cicades staan erom bekend dat ze zich voeden met het sap van planten. Ze hebben speciale mondonderdelen, genaamd stekel-achtige structuurtjes, waarmee ze zich in de plant steken en het sap zuigen. Dit sap is hun belangrijkste bron van voeding.

8. Voortplanting en levenscyclus van cicades

 • De voortplanting van cicades is fascinerend. Vrouwelijke cicades leggen eieren in boomschors, takken of de grond, afhankelijk van de soort.
 • Uit de eieren komen larven, die zich ingraven in de grond en daar jarenlang leven.
 • Na een bepaalde periode kruipen de larven uit de grond en veranderen ze in volwassen cicades.
 • De volwassen cicades leven slechts enkele weken, waarin ze zich voortplanten en eieren leggen voor de volgende generatie.

9. Verschillende soorten cicades wereldwijd

Er zijn duizenden verschillende soorten cicades over de hele wereld. Ze worden onderverdeeld in verschillende families en geslachten. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en gedrag, waardoor het een intrigerende groep insecten is voor onderzoekers en liefhebbers van insecten.

10. Het verzamelen van cicaden: van hobby tot wetenschap

Het verzamelen van cicaden is zowel een hobby als wetenschap. Veel enthousiastelingen genieten ervan om cicades te zoeken, te documenteren en te bestuderen. Ze verzamelen exemplaren om te identificeren en de biodiversiteit van cicades in kaart te brengen. Dit helpt onderzoekers om meer te leren over deze fascinerende insecten.

11. Invloed van cicades op cultuur en kunst

Cicades hebben door de eeuwen heen een grote invloed gehad op verschillende culturen en kunstvormen. In veel oude culturen werden cicades gezien als symbolen van wedergeboorte en onsterfelijkheid. Ze werden vaak afgebeeld in kunstwerken en sieraden.

In de muziek hebben cicades ook een rol gespeeld. Het zachte gezoem van de mannelijke cicades, dat ze gebruiken om vrouwtjes aan te trekken, heeft muzikanten geïnspireerd.

 • Zo hebben componisten zoals Olivier Messiaen en George Crumb muziekstukken gecomponeerd waarin ze de klanken van cicades nabootsen.
 • Ook in de moderne kunst zijn cicades regelmatig terug te vinden. Bijvoorbeeld in schilderijen, sculpturen en zelfs in graffiti.

12. Bijzondere cicade-uitbarstingen in de geschiedenis

Cicades zijn bekend om hun bijzondere uitbarstingen, waarbij enorme aantallen cicades tegelijkertijd uit de grond komen. Deze uitbarstingen kunnen plaatsvinden op regelmatige intervallen, zoals elke 13 of 17 jaar.

Een van de bekendste uitbarstingen vond plaats in 2004 in Brood X-cicaden in de Verenigde Staten. Miljarden cicaden kwamen uit de grond en bedekten hele gebieden met hun aanwezigheid.

 • Deze uitbarstingen zijn niet alleen indrukwekkend om te zien, maar hebben ook een belangrijke rol in het ecosysteem. De cicades voeden andere dieren en vormen een bron van voedsel voor vogels, zoogdieren en reptielen.
 • Daarnaast heeft de massale aanwezigheid van cicades invloed op het landschap, doordat ze bijvoorbeeld de bodemstructuur verbeteren door hun graafwerkzaamheden.

13. Toekomst van cicades: uitdagingen en bescherming

Hoewel cicades al miljoenen jaren succesvol zijn, worden ze toch geconfronteerd met verschillende uitdagingen in de moderne wereld. Ontbossing, verstedelijking en klimaatverandering zijn allemaal bedreigingen voor het voortbestaan van cicades.

Om cicades te beschermen, is het belangrijk om hun habitat te behouden en de biodiversiteit te bevorderen. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van pesticiden op cicades en worden er maatregelen genomen om deze insecten te beschermen.

 • Door het bewustzijn over cicades te vergroten en mensen te informeren over hun belangrijke rol in het ecosysteem, kunnen we bijdragen aan hun bescherming.
 • Ook het behoud van natuurlijke habitat en het verminderen van de ecologische verstoringen zoals ontbossing kan helpen bij het behouden van cicadepopulaties.

14. Opmerkelijke feiten die cicades zo speciaal maken

Cicades behoren tot de oudste insecten ter wereld en hebben een aantal opmerkelijke eigenschappen die hen uniek maken.

Een interessant feit is dat de vrouwtjes geen geluid kunnen maken, terwijl de mannetjes juist bekend staan om hun luide gezang. Dit gezang kan wel tot 120 decibel bereiken, het equivalent van het geluid van een rockconcert.

 • Een ander opvallend feit is dat cicades een onvolledige gedaanteverwisseling ondergaan, waarbij ze geen popstadium hebben zoals veel andere insecten. Ze gaan rechtstreeks van het larvestadium naar het volwassen stadium.
 • Daarnaast hebben cicades een uniek ademhalingssysteem. In plaats van longen, hebben ze buisvormige structuren genaamd tracheeën die zuurstof rechtstreeks naar hun lichaam transporteren.

15. Inspiratie uit cicades voor technologische innovaties

Cicades hebben mensen al lang geïnspireerd met hun unieke eigenschappen en gedragingen, en dit heeft geleid tot interessante technologische innovaties.

Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van ‘cicade-robotica’, waarbij wetenschappers proberen de bewegingen en het gedrag van cicades na te bootsen om nieuwe robotsystemen te creëren.

 • De vleugels van cicades hebben bijvoorbeeld een unieke samenstelling en structuur, waardoor ze geluidloos kunnen vliegen. Dit inspireert ingenieurs bij het ontwerpen van geluidsarme drones.
 • Ook de manier waarop cicades informatie verwerken en communiceren met behulp van zenuwsignalen, is een bron van inspiratie geweest voor de ontwikkeling van nieuwe computeralgoritmen en communicatietechnologieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *