20 meest voorkomende misverstanden over libellen

Wist je dat er veel misverstanden bestaan over libellen? Deze prachtige en fascinerende wezens roepen vaak vragen en twijfels op. Een veelvoorkomend misverstand is dat libellen gevaarlijk zijn en steken. Maar wees gerust, libellen zijn juist onschadelijk voor mensen. Een ander hardnekkig misverstand is dat libellen zich voeden met bloed, net als muggen. In werkelijkheid leven libellen van kleine insecten en zijn ze een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Dus, als je meer wilt weten over libellen, onthoud dan dat deze elegante wezens veel interessanter en vriendelijker zijn dan de mythes doen geloven.

1. Libellen zijn gevaarlijk

Veel mensen denken dat libellen gevaarlijke wezens zijn, maar in werkelijkheid zijn ze ongevaarlijk voor mensen. Ze zijn eerder bang voor jou dan jij voor hen.

2. Libellen kunnen steken

Hoewel libellen eruitzien als grote insecten met lange dunne lichamen, kunnen ze eigenlijk niet steken. Hun monddelen zijn aangepast om prooien te vangen, niet om te bijten.

3. Libellen zijn giftig

Er is een misvatting dat libellen giftig zijn en mensen zouden kunnen schaden. Echter, libellen zijn niet giftig en vormen geen enkel gevaar voor ons. Ze zijn juist nuttige insecten die helpen om andere plaaginsecten onder controle te houden.

4. Libellen zijn bloedzuigers

  • Libellen worden soms verward met bloedzuigers vanwege hun uiterlijk, maar ze zijn totaal verschillende insecten.
  • Libellen voeden zich niet met bloed, maar jagen op kleine insecten in de lucht, zoals muggen en vliegen.

5. Libellen kunnen mensen bijten

Het is een veelvoorkomende gedachte dat libellen mensen kunnen bijten, maar libellen hebben geen behoefte om mensen te bijten. Ze zijn volledig onschadelijk voor mensen en richten zich uitsluitend op hun insectenprooien.

6. Alle libellensoorten zijn hetzelfde

Veel mensen denken dat alle libellen er hetzelfde uitzien en hetzelfde gedrag vertonen, maar dit is een misverstand. Er zijn meer dan 5000 verschillende soorten libellen wereldwijd, elk met unieke kenmerken en gewoonten.

7. Libellen leven maar één dag

Het idee dat libellen maar één dag leven, komt vaak voor, maar klopt niet. De meeste libellen hebben een levenscyclus die kan variëren van enkele weken tot zelfs enkele jaren, afhankelijk van de soort.

8. Libellen eten planten

  • Libellen zijn eigenlijk vleesetende insecten en jagen op andere insecten zoals muggen en vliegen.
  • Ze vangen hun prooi in vlucht of zitten op een uitkijkpost en slaan toe wanneer een prooi langs vliegt.
  • Hun dieet bestaat dus niet uit planten, maar uit andere kleine insecten die ze vliegend vangen.

9. Libellen zijn nachtdieren

Libellen zijn eigenlijk voornamelijk dagactieve insecten en worden zelden ’s nachts gezien. Ze jagen, paren en rusten voornamelijk overdag.

10. Libellen kunnen niet stil in de lucht hangen

Dit is juist een kenmerkend gedrag van libellen. Ze kunnen perfect stil in de lucht hangen, wat hen helpt bij het jagen op prooien of het verdedigen van hun territorium.

11. Libellen zijn hetzelfde als waterjuffers

Nee, libellen en waterjuffers zijn niet hetzelfde. Ze behoren tot dezelfde orde van insecten, Odonata, maar hebben verschillende kenmerken. Libellen hebben over het algemeen een wat steviger bouw en houden hun vleugels in rust meestal horizontaal, terwijl waterjuffers hun vleugels in rust langs hun lichaam vouwen.

12. Libellen brengen ziekten over

Libellen brengen geen ziekten over op mensen. Ze steken niet en zijn dus geen dragers van ziekteverwekkers. In feite zijn libellen juist nuttige insecten die zich voeden met muggen en andere insecten die potentieel schadelijk kunnen zijn voor de mens.

13. Libellen kunnen hun vleugels opvouwen

  • Libellen kunnen hun vleugels niet opvouwen zoals vlinders dat doen. Als ze niet vliegen, houden ze hun vleugels meestal uitgestrekt naar achteren.
  • De vleugels van libellen zijn dun en transparant, waardoor ze efficiënt kunnen vliegen en manoeuvreren tijdens de jacht op prooien.

14. Libellen zijn zwakke vliegers

Integendeel, libellen zijn juist zeer behendige en snelle vliegers. Ze kunnen abrupt van richting veranderen, snel accelereren en zelfs achteruit vliegen. Dit maakt ze zeer effectieve jagers in de lucht.

15. Libellen hebben geen betekenis voor het ecosysteem

Libellen spelen een essentiële rol in het ecosysteem als natuurlijke bestrijders van insectenplagen. Door zich te voeden met muggen en andere insecten helpen ze de populaties van potentieel schadelijke insecten onder controle te houden, wat bijdraagt aan het evenwicht in de natuur.

16. Libellen zijn een bedreiging voor de honingbij

Er bestaat een misverstand dat libellen een bedreiging vormen voor de honingbij. In werkelijkheid verschillen deze insecten enorm in hun levenswijze en voedselvoorkeur. Libellen jagen op andere insecten, terwijl honingbijen zich voeden met nectar en stuifmeel.

17. Libellen komen alleen bij water voor

Hoewel libellen vaak in de buurt van water worden gezien vanwege hun voortplantingscyclus, komen ze ook op andere plekken voor. Libellen kunnen zich ver van water verplaatsen en worden zelfs in stedelijke gebieden aangetroffen, zolang er voldoende prooi en schuilplaatsen zijn.

18. Kleine libellen zijn jonge libellen

De grootte van een libel zegt niets over zijn volwassenheid. Er zijn kleine libellensoorten die volwassen zijn en grote die nog in hun larvale fase zitten. De grootte hangt vaak samen met de soort en de omgeving waarin ze leven.

19. Het aantal libellen neemt af door het vangen van vis

Hoewel vissen libellenlarven als voedsel kunnen gebruiken, is de invloed op de totale populatie meestal beperkt. Libellen hebben zich aangepast aan verschillende natuurlijke predatoren en kunnen zich snel voortplanten om zichzelf in stand te houden.

20. Libellen zien niet goed

Libellen hebben juist uitstekende ogen en kunnen goed zien. Hun ogen bestaan uit duizenden facetten en stellen hen in staat om bewegingen van prooien en mogelijke bedreigingen waar te nemen. Dit scherpe zicht maakt hen succesvolle jagers in de lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *